Postregintza
tailerrak
Sora Ryuren eta Marta Zubietaren eskutik
Gaileta tailerra
Sukaldaritzako irakasle Sorak erakutsiko digu nola egin inauterietako gaileta gozo-gozoak familian.
Osagaiak (18 ale 20 gr. bakoitza)
- Irina 200 gr.
- Arrautza 1 u.
- Gurina 40 gr. edo oliba-olio suabea, 30 gr.
- Gatza gustura
- Legamia kimikoa 6 gr. (poltsatxo erdia)
- Azukrea 50 gr.
- Limoi baten birrindura
- Banilla-aroma 1⁄2 postreko koilarakadatxo Elikagaien koloratzaileak 1 postreko koilarakadatxo Koloretako pastel-arkatzak
- Azukre-hautsa edo azukre ehoa
Elaborazioa
1. Neurtu osagaiak eta nahastu bol batean irina, legamia kimikoa eta gatza. Piztu labea 180 °C-an (beroa goian eta behean)
2. Irabiatu arrautza elikagaien koloratzailearekin.
3. Egin sumendi bat osagai lehorrekin, eta erdian gehitu arrautza irabiatua,
gurin zatitua, azukrea, limoi-birrindura eta banilla-aroma.
4. Oratu eskuekin orea paretetatik ondo atera arte.
5. Egin gaztaina-tamainako bolatxoak (20 gr.) eta utzi 10 bat minutuz labeko erretiluan.
6. Laberatu 180 °C-an 20 bat minutuz. Atera labetik eta hoztu. Alde batetik, hautseztatu azukre-hautsarekin, eta, bestetik, apaindu koloretako pastel- arkatzekin. On egin!
Bidal iezaguzu zure esperientziaren argazki bat, eta 60 euroko 30 sarien zozketan sartuko zara.
Inauterietako ogi-totadak edo torrijak
Marta sukaldari irakasleak inauterietako tostada tradizionalak egiten erakutsiko digu
Torrija edo ogi-tostada
Osagaiak: (20 g-ko 18 unitate ateratzen dira)
-
Ogi barra bat edo 12 ogi-xerra, moldeko brioche motakoak.
-
1 l. Esnea
-
6 koilarakada azukre edo (* 100 gr.)
-
Gatz pittin bat
-
Laranja azala, limoia eta kanela adarrean
-
6 arrautza m
-
Hautsezko kanela eta hautseztatzeko azukrea.
-
Frijitzeko olio leuna.
Prestaketa
- Aurreko eguneko ogi xerra lodiak edo opilak, jarri iturri zabal eta sakon samar batean.
- Esnea kanelarekin adarrean, laranja azala eta limoia, berotu arasa batean irakin arte.
- Estali film batekin ondo infusionatzeko eta zaporeak ateratzeko.
- Erreserbatu.
- Esneak epeldu ondoren, ogi gainera bota behar da, xerrak ondo busti arte.
- Irabiatu arrautzak eta gehitu esnetan bustitako ogiaren gainetik.
- Banan-banan xerrak jiratu, rrautza bi aldeetatik ondo busti dezaten.
- Jarri olioa zartaginean berotzen eta frijitu bi aldeetatik, urreztatuta gera daitezen.
- Atera sukaldeko paperaren gainean, koipe soberakin guztia ondo xukatuz.
Aurkezpena:
- Nahastu azukrea eta kanela nahieran, eta hautseztatu gainetik.
- Erretilu edo plater lau batean jarri.
- Postre gisa, glameatuta eta izozki-bola batekin, hiru mugurdirekin eta bi menda-orrirekin lagunduta zerbitzatu daiteke.
Bidal iezaguzu zure esperientziaren argazki bat, eta 60 euroko 30 sarien zozketan sartuko zara.
Torrija Natillasekin
Osagaiak
(20 g-ko 18 unitate ateratzen dira)
-
Ogi lehor barra 1
-
Litro bat esne
-
150 g azukre
-
Gatz pittin bat
-
8 gorringo
-
2 kanela adar
-
Frijitzeko olioa eta bozatzeko irin pixka bat
-
Azukrea eta kanela apaintzeko
-
Anisa, likorea edo esentzia* aukerakoa
Prestaketa
- Ogia xerra lodietan mozten da, 2cm gutxi gorabehera.
- Esne hotz pixka batean gorringoak disolbatuta dituztela egiten dira natillak.
- Gainerako esnea azukrearekin, gatzarekin eta kanelarekin irakiten jartzen da eta tenperatura jaitsi arte infusionatzen uzten da.
- Pixkanaka-pixkanaka, esne infusionatu hori gorringoetara botatzen da, eta dena berriro burruntzian iraultzen da, su ertainean, pixkanaka-pixkanaka natillak egin daitezen, irakiten eta irabiatzen ibili gabe.
- Oraindik berotan dauden natillak ogi-xerretara botatzen dira, erretilu batean edukiko ditugunak.
A aukera
- 200 gradutan laberatu daitezke, 10 minutuz gutxi gorabehera, eta azukre pixka bat gehiago ere eman dakieke, 2 minutuz.
B aukera
- Frijitu irinetik pasatzen.
- Paper xurgatzailedun erretilu batera pasatzen dira, olioa har ez dezaten
Nahi bezala apaindu:
- Azukrearekin eta kanelarekin soilik gainerre edo arrautzaztatu
- Mugurdiaren eta menda-hostoen coulisa, anis edo esentzia zorrotada batekin.